De vitaliteit van voeding

Voeding is veel meer dan gewoon een verzameling van stofjes. Deze benadering houdt helemaal geen rekening met aspecten zoals vitaliteit, veerkracht en eigenheid. Dit zijn kenmerken van ‘de hele plant’ of ‘het hele dier’ waarvan onze voeding afkomstig is. Wanneer je een gangbare komkommer in plakjes snijdt, deze plakjes stevig tegen elkaar drukt en vervolgens 16 dagen laat liggen, dan is deze komkommer helemaal verrot. Doe je ditzelfde met een biodynamische komkommer, dan is deze komkommer terug helemaal aan elkaar gegroeid. Deze levensprocessen zijn via de kristallisatiemethode goed zichtbaar.

Onderzoeker Paul Doesburg denkt dat de focus op de weerbaarheid en de veerkracht van voeding wel eens van levensbelang kan zijn voor de gezondheid van de landbouw, het dier én de mens. De kristallisatiemethode is een methode die al in 1930, in de Rudolf Steiner-tijd, werd ontwikkeld. Ze geeft inzicht op de zeer complexe samenhang van een voedingsplant of dier.

De kristallisatiepatronen die ontstaan in de voeding, hebben te maken met de teeltwijze, de ontwikkeling en de mate van bewerking van een voedingsproduct. Je kan hiermee letterlijk de kwaliteit van het voedingsproduct in beeld brengen. In Europa zijn er gestandaardiseerde beoordelingscriteria ontwikkeld die de verschillen laten zien tussen producten uit de gangbare, biologische en biodynamische landbouw.

Er is een dringende behoefte aan verduurzaming van onze voedselproductie. Hierbij staan we voor een keuze. Kiezen we voor hoogtechnologische voedselproductie in de vorm van voedselflats? Of kiezen we voor duurzaam, grondgebonden biologisch en biodynamisch? Vitaliteit en veerkracht valt nu nog buiten de benadering van de voedingswetenschap. Het verbreden van die benadering, dààr wil Paul Doesburg graag een bijdrage aan leveren.

Paul Doesburg is een onderzoeker die de wereld van het kankeronderzoek verliet toen hij besefte dat er puur gekeken wordt naar een ‘mechanische verstoring’ en hierbij de mens als geheel individu buiten beschouwing gelaten wordt. Op het Louis Bolkinstituut ontdekte hij in het jaar 2000 de kristallisatiemethode tijdens zijn zoektocht naar research waar ziekte en gezondheid vanuit een meer holistische visie benaderd worden. Ondertussen heeft hij zijn eigen laboratorium ‘Crystal Lab’ waar hij met wetenschappers uit diverse landen onderzoekt hoe kristallisatie de vitaliteit van voeding zichtbaar kan maken.

Bron: Ekoplaza