Belang van vitamine B12

5 argumenten die het belang van vitamine B12 aantonen

Zeker 3 tot 5 % van de bevolking en minstens 15% van de 65-plussers vertonen een ernstig gebrek aan vitamine B12. Oorzaken hiervan kunnen zijn: streng vegetarisme of veganisme, een zwakke maagfunctie of een maagziekte, een maagoperatie of maagverkleining, medicijnen zoals metformine of maagzuurremmers,... . Gelukkig kan deze vitamine wel aangevuld worden.

Aanmaak rode bloedcellen

Vitamine B12 is een essentiële vitamine voor een vlotte celdeling van de stamcellen van onze rode bloedcellen. Rode bloedcellen zijn de cellen die zuurstof in het lichaam rondvoeren en zo bijdragen tot voldoende verbranding en energieproductie. Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot pernicieuze anemie. Dit is een vorm van bloedarmoede met als hoofdklacht vermoeidheid. Maar ook kortademigheid, hartkloppingen, duizeligheid en bleekheid kunnen dan optreden.

Energiek blijven

Naast de rol in de bloedaanmaak zijn er nog redenen waarom vitamine B12 bijdraagt tot een hoger energiepeil. Vitamine B12 is ook rechtstreeks betrokken bij de energiestofwisseling in onze cellen. Daarnaast draagt ze ook bij tot een optimale werking van de maag- en darmslijmvliezen. Door dit laatste gegeven kunnen we beter voedingsstoffen opnemen, waaruit we energie aanmaken.

Scherp van geest

Vitamine B12 is ook een onmisbare vitamine voor een goede stofwisseling en een vlotte prikkeloverdracht tussen de zenuwcellen. Ze is van elementair belang voor de aanmaak van de beschermende myelineschede rondom de zenuwvezels. Het gevolg hiervan is dat vitamine B12 zeer belangrijk is voor het geheugen, concentratievermogen, evenwicht en coördinatie. Een gebrek aan vitamine B12 kan zich dus vooral uiten in geheugen-en concentratiestoornissen en verhoogt zelfs de kans op dementie.

Een positieve instelling

Vitamine B12 draagt ook bij tot een positief gemoed doordat ze de aanmaak van bepaalde neurotransmitters (zenuwsignaalstoffen) en de signaaloverdracht daarvan bevordert. Een gebrek aan vitamine B12 verhoogt de kans op depressiviteit.

Propere bloedvaten

Vitamine B12 remt het oplopen van de stof homocysteïne in het bloed. Homocysteïne is een schadelijke stof en is ten onrechte veel minder bekend dan cholesterol. Het is een risicofactor voor het proces van atherosclerose of slagaderverkalking. Een gebrek aan vitamine B12 kan dus de kans op hart- en vaatziekten verhogen.

Eenvoudige aanvulling

Om een vitamine B12-tekort aan te vullen, heb je geen vervelende spuiten meer nodig. Kies best voor een sublinguale of onder de tong te laten smelten tablet, dat voldoende hoog gedoseerd is (1000mcg/dag). Zorg er ook voor dat je de correcte bio-actieve vorm van vitamine B12 aanvoert. Kies altijd voor Methylcobalamine en NIET voor Cyanocobalamine. Neem tegelijkertijd ook foliumzuur in, onder de bio-actieve vorm methyltetrahydrofolaat) omdat deze B-vitamine een belangrijke synergie met vitamine B12 vertoont.