Bang voor virale luchtwegeninfectie? Versterk je weerstand!

Het corona-virus krijgt een enorme media-aandacht met daaraan gekoppelde goedbedoelde adviezen zoals handen wassen of ontsmetten, geen handen geven en het vermijden van drukke plaatsen. Toch is er weer een zeer belangrijk aspect waar nauwelijks over gesproken wordt: zorg dat je weerstand optimaal is! Pasteur wist anderhalve eeuw geleden al dat toevallig niet contact niet de belangrijkste oorzaak is van een infectie. Hij stelde ronduit: “Het is niet de kiem die telt, maar de bodem waarop ze valt.”. Laten we eens kijken welke maatregelen onze weerstand sterker kunnen maken, waardoor een virus ons niet ziek maakt of enkel leidt tot een milde en snel voorbijgaande ziektetoestand.


1) Vermijd hoogbewerkte en geraffineerde voeding
Wat we eten bepaalt voor een groot deel mee de sterkte van ons immuunsysteem. Ook de hoeveelheid we bewegen en de mate dat we tot rust komen zijn belangrijk voor onze weerstand. Wat betreft voeding is het zeer belangrijk om suiker te mijden onder al zijn vormen (frisdrank, koek, snoep, gebak,…). Vermijd ook andere geraffineerde en/of hoogbewerkte voedingsmiddelen zoals witmeelproducten, bewerkte vleeswaren, junk food, verwerkte aardappelgerechten, kunstmatige zoetstoffen, industriële oliën, - vetten en – margarines.


2) Vitamine D: een basis voor een sterke weerstand
Inmiddels is geweten dat vitamine D niet enkel goed is voor ons beendergestel maar dat het ook elementair is voor de werking van ons immuunsysteem. Alle witte bloedcellen hebben er receptoren voor en worden erdoor gedifferentieerd tot meer actieve vormen. In de eerste plaats maken we deze vitamine zelf aan door voldoende buiten te komen. Maar in de donkere maanden is de aanvoer van vitamine D via de voeding belangrijk: vette vis, biologische boter, - eitjes en – zure zuivelproducten. Melk wordt beter gelaten omdat dit vaak slijmvorming in de hand werkt. Wie vitamine D vooral uit plantaardige bronnen wil halen, heeft aan zongerijpte paddenstoelen een rijke bron van vitamine D, weliswaar de minder actieve vitamine D2. Er zijn twee meta-analysen die aantonen dat de extra inname van vitamine D heel significant de kans op acute luchtwegeninfecties vermindert.


3) Vitamine A beschermt de slijmvliezen
Vitamine A bepaalt in synergie met vitamine D mee de werking en de regulatie van het immuunsysteem. Vitamine A bepaalt ook in belangrijke mate de gezondheid en de afweerfunctie van de slijmvliezen van de luchtwegen, en dat is uiteindelijk de ingangspoort van de meeste infecties. Vitamine A halen we vooral uit plantaardige “carotenen” en uit de dierlijke retinol. Beide hebben we nodig. Carotenen halen we uit spinazie, andijvie, broccoli, boerenkool, wortels, zoete aardappel, pompoen, rode pepers, papaja, perzik, avocado, abrikozen en ongeraffineerde rode palmolie. De beste bronnen van retinol zijn haring, heilbot, makreel, sardines, eidooier, boter en zure melkproducten. Als voedingssupplementen is de preventieve dosis van 1200mcg RE volkomen veilig.


4) Vitamine C voor actieve cellen en sterke bindweefsels
Nagenoeg iedereen weet dat vitamine C belangrijk is voor het afweervermogen. Vitamine C is zeer belangrijk voor een optimale functie en deling van de immuuncellen en bevordert ook hun beweeglijkheid naar een infectiehaard toe. Vitamine C is ook onontbeerlijk om een sterke bindweefselbarrière op te bouwen tegen binnendringende vreemde kiemen. We vinden deze vitamine van nature uiteraard vooral in verse groenten en fruit. Dit is natuurlijk nog steeds de absolute basis voor een gezonde voeding. Toppers zijn: alle verse bladgroenten, peterselie, tuinkers, paprika’s, aardbeien, zwarte bessen, cranberries, druiven,… Ondanks dat bijna iedereen weet dat we volop groenten moeten consumeren voor een sterke weerstand, wordt dit in de praktijk niet voldoende uitgevoerd. Naast vitamine C, kunnen groenten ook zeer interessante afweerverhogende zwavelverbindingen bevatten. Denk hierbij vooral aan ui, knoflook, bieslook, daslook, prei, broccoli, boerenkool, palmkool, savooikool, witte kool, waterkers, raap, koolraap, radijzen, rammenas en mierikswortel.


5) Zink en selenium: onmisbaar voor een sterke immuniteit
Elementair voor een optimale werking van het immuunsysteem zijn ook de mineralen zink en selenium. Zink oefent een directe antivirale werking uit en beiden bevorderen ze de aanmaak van diverse afweerstoffen door het immuunsysteem. Uiteraard wordt dit mineralenduo best eerst via de voeding aangevoerd. Zink zit nauwelijks in groenten, granen en fruit. Topbronnen van zink zijn rood kwaliteitsvlees, vis, ei en lever. Pompoenpitten, sesamzaad en andere zaden, alsook noten en peulvruchten zijn goede plantaardige zinkbronnen. Selenium komt het meest voor in dierlijke voeding: kwaliteitsvlees, vis, zure zuivel en eitjes. Maar ook plantaardige alternatieven zoals paranoten (brazilnoten) en zonnebloempitten zijn een goede bron van selenium. De combinatie zink met vitamine C levert een meerwaarde op. Selenium bevordert vooral de werking van zink. Wanneer je kiest voor een voedingssupplement, zorg dan voor een goed opneembare vorm zoals zinkbisglycinaat of zinkmethionine.


6) Planten in de preventie
Uiteraard bestaan er ook heel wat planten die een rol kunnen spelen in de preventie en aanpak van infecties. Maar uiteraard bestaan er ook heel wat planten die kunnen bijdragen tot de preventie van ernstig virale luchtwegeninfecties. Vooral medicinale paddenstoelen zoals shiitake (Lentinula edodes), maitake (Grifola frondosa) en reishi (Ganoderma lucidum) kunnen hierbij een kardinale rol spelen. Een interessante maatregel in de preventie van infecties is ook de regelmatige inname van de blauwgroene spirulina, die op verschillende manieren de eerstelijnsafweer of het aangeboren immuunssysteem versterkt. Van deze alg is aangetoond dat ze een zwakke immuniteit bij ouderen duidelijk versterkt en dat ze diverse immuunparameters bij gezonde mensen verbetert. Het afremmen van het coronavirus is niet onwaarschijnlijk, want de activiteit van spirulina is aangetoond tegen diverse virussen zoals herpes simplex, cytomegaalvirus, bof, mazelen, influenza A virus HIV-15. Ook gefermenteerde knoflook is een zeer interessante maatregel om de eerstelijnsweerstand algemeen te verhogen. Andere kruiden die nog in aanmerking kunnen komen in de preventie van infecties zijn Ashwagandha (Withania somnifera), dat vooral een verzwakte immuniteit door stress en overwerk versterkt, Katsklauw (Uncaria tomentosa), Astragalus membranaceus en Echinacea purpurea.


7) Dé griepremedie: vlierbes
De vlierbes bevat bijzondere anti-griepstoffen (hemagglutinines) die de penetratie van virussen in de gastheercellen afremmen. Er zijn twee studies die suggereren dat vlierbes wel degelijk een duidelijk verschil kan maken bij een griepinfectie. In de eerste studie p patiënten met bewezen influenza B-griep was 93% van de met vliersiroop behandelde groep significant beter binnen de twee dagen, terwijl in de placebogroep bij 92% pas na 6 dagen een significante verbetering optrad. In een andere studie op patiënten met een bevestigde influenza A- of B- griep zag men een duidelijke verbetering in de vlierbessengroep na gemiddeld 3 à 4 dagen, tegenover 7 à 8 dagen in de placebogroep. Ook een meta-analyse en een review bevestigden de waarde van vlierbes bij griep en acute luchtwegeninfecties. De belangrijkste werkzame stoffen van de vlierbes zijn waarschijnlijk een bijzondere groep van flavonoïden: anthocyanen. Daarom kan hibiscus of roselle (Hibiscus sabdariffa) ook zeer interessant zijn bij griep. Het drinken van deze thee remt het gevaarlijke vogelgriepvirus H5N1 en minder gevaarlijke nevensoorten.


8) Benadering als bronchitis
Een zeer gevreesde complicatie van het coronavirus is een zware bronchitis tot longontsteking. Er bestaan twee zeer interessante planten voor het afremmen van bronchitis en alle acute luchtwegeninfecties: Andrographis paniculate (Indiase gentiaan, Indiase echinacea, Kalmegh) en Pelargonium Sidoides (Umckaloabo). Het is jammer dat deze planten nog niet gekend zijn bij het grote publiek want een meta-analyse toont aan dat deze twee planten een heel stuk werkzamer zijn bij luchtwegeninfecties met hoest dan rode zonnehoed (Echinacea). Zo werkt Andropgraphis paniculata niet alleen immuunstimulerend, waarbij virussen worden afgeremd, deze plant heeft ook een sterke ontstekingswerende en “koelende” werking, waardoor ze pijnstillend en koortsremmend werkt. De geraniumactige plant Pelargonium sidoides (de wortel ervan) werkt vooral immunomodulerend want ze verbetert de kwaliteit van de immuniteit. Ze is een probaat middel tegen vooral virale luchtwegeninfecties.


9) Ook nog immuunversterkend
Ook essentiële oliën kunnen bij virale luchtwegeninfecties en griep goede diensten bewijzen. Er zijn heel wat mogelijkheden. Oregano-olie, ravintsara en Euclalyptus radiata kunnen zeer goede resultaten opleveren. Een ander middel wat heel vaak met succes wordt toegepast is het bijenproduct propolis. Ten slotte moeten we erop wijzen dat de darmflora of de microbiotica ook een aanzienlijke rol speelt in het afweervermogen. Soms kan het nuttig zijn om een probioticum in te nemen dat voldoende hoog gedoseerd is en meerdere stammen bevat om de darmflora te versterken en de diversiteit erin te vergroten.

Bron: Biogezond Extra. Weerstandsversterkende adviezen door dokter Geert Verhelst.
https://magazines.evolution.be/special-immuniteit-corona/?fbclid=IwAR319nC247-hEIlgTzZO5EE_lW1ARpL-PrsvzWX6T3eCpCpkdvhQNBMe4vc