Bescherming tegen de zon door kleding

Bescherming tegen de zon door kleding is beter dan bescherming door zonnecrème

De huidige gangbare cosmeticaproducten zitten vol stoffen die zorgwekkend zijn.

Water, aardolie, bewaarmiddelen en parfum. Dit concludeert Robin van Wechem in haar boek 'Het antirimpelcomplex'. Het boek gaat over de cosmetica-industrie. Ze vraagt zich af of deze producten gezond zijn. Het antwoord hierop is 'zelden'. Of ze goed zijn voor het milieu, is een andere vraag. Ook hier luidt het antwoord 'vaak niet'.

De invloed van cosmetica op onze gezondheid wordt nog steeds zwaar onderschat.

Dat alle stoffen die we op onze huid smeren, ook in onze bloedbaan terechtkomen en mee opgenomen worden en opgestapeld worden in ons lichaam, beseffen we nog te weinig.

Robin van Wechem vat de samenstelling van onze huidige gangbare cosmeticaproducten overzichtelijk samen tot water, aardolie, bewaarmiddelen en parfum.
Van aardolie wordt je niet meteen ziek, maar aardolie is wel een product dat vaak verwerkt wordt tot één of andere vorm van plastic. Deze stoffen komen dus ook in je bloedbaan terecht en kunnen ook niet altijd goed uit ons afwalwater worden gezuiverd. Op deze manier raken ze ook verspreid in ons milieu en onze voedselketen.
Wat betreft de bewaardmiddelen en de parfums gaat het om synthetische stoffen waarvan sommige onze hormoonhuishouding kunnen verstoren en zelfs met kanker in verband worden gebracht. Denk hierbij maar aan de parabenen.
Over dit laatste zijn de meningen in de wetenschappelijke wereld verdeeld. Toxicologen beschouwen de dosis parabenen gebruikt in cosmetica als veilig, terwijl endocrinologen - kijken naar de hormoonhuishouding - dat niet vinden. Omdat endocrinologen ook weten dat een ongeboren baby in bepaalde periodes van de ontwikkeling, extreem gevoelig is voor hormonen. Als de ongeboren baby in die periodes blootgesteld wordt aan parabenen - die de moeder uit cosmetica opneemt - dan kan zelfs een kleine hoeveelheid de ontwikkeling verstoren en afwijkingen veroorzaken.

Lobby

De cosmetica-industrie lobbyt vooral met de argumenten van de toxicologen. Maar waarom worden de meningen van de endocrinologen niet ernstig genomen?
Stoffen worden wel geëvalueerd vooraleer ze in cosmetica gebruikt mogen worden, maar deze onderzoeken kijken alleen maar naar de kortetermijneffecten. Effecten op lange termijn voor onze gezondheid of ons milieu blijven buiten beeld.

Zonnebrandcrèmes

Hoe zit het dan met de zonnebrandcrèmes? Deze zorgen voor een dilemma. Robin van Wechem stelt dat zonnecrèmes vol met zorgwekkende stoffen zitten, maar als we ze niet smeren verhogen we toch ons risico op huidkanker? In de gangbare supermarkten en parfumerieketens heb je vaak keuze uit verschillende zonnebrandcrèmes.
Enerzijds heb je de producten met de chemische filters. Deze producten absorberen het zonlicht. Dit zijn meestal hormoonverstorende stoffen.
Anderzijds zijn er de mineralenfilters die het licht weerkaatsen. Wanneer je die mineralen in een crème verwerkt krijg je die dikke witte laag op je huid. Daarom vervormen de meeste fabrikanten deze mineralen tot nanodeeltjes. Nanodeeltjes zijn veel kleiner dan de natuurlijke moleculen. Hierdoor smeert de crème wel mooier uit, maar wordt ook gemakkelijker opgenomen of binden zich gemakkelijker aan andere stoffen. Dit brengt op zijn beurt weer nieuwe risico's met zich mee die men nu nog onvoldoende kent.

Blijf dus vooral uit de zon of bescherm je huid met kleren. Wanneer je je huid toch met een zonnecrème wil beschermen, kies dan voor cosmetica met een bio- of ecokeurmerk. Bij deze producten mag geen gebruik gemaakt worden van synthetische stoffen zoals aardolie of nanodeeltjes. Deze geven in de praktijk veel minder risico's.