Hoge bloeddruk? Vermijd suiker!

Eén van de eerste adviezen die iemand waarbij een hoge bloeddruk wordt vastgesteld, te horen krijgt, is: “vermijd zoveel mogelijk zout”. En hoewel deze raad inmiddels heel sterk is ingeburgerd , blijkt dat hij nauwelijks zoden aan de dijk brengt. Het kan wel interessant zijn om de inname van natrium te matigen, zeker als dat gekoppeld wordt aan het verhogen van kalium in de voeding. Maar veel belangrijker is het om suiker te vermijden!

Dat zout geen oorzaak is van hoge bloeddruk werd door verschillende studies aangetoond. In een 8 jaar lopende studie met meer dan 3600 deelnemers die bij aanvang gezond waren, zag men na 8 jaar dat bij degenen die het meest zout consumeerden, in vergelijking met degenen die er het minst consumeerden, niet meer hoge bloeddruk voorkwam en zelfs minder hart- en vaatziekten optraden.

Een studie die de resultaten van vier studies bundelden, concludeerde dat een strenge zoutbeperking (minder dan 3.5gr per dag), de kans op een hartaanval of beroerte verhoogde met 26% en bij bestaande hypertensie (hoge bloeddruk) zelfs met 34%!

In de preventie en aanpak van hoge bloeddruk is het beter om de zoutinname niet al te streng te beperken, maar eerder te matigen, en daarbij de nadruk meer te leggen op een verhoogde inname van kalium via verse groenten en fruit. Belangrijker nog is dat artsen en gezondheidsbegeleiders hun aandacht van zout verleggen naar een ander voedingsadditief: suiker. Een strenge beperking van geraffineerde suikers zou niet alleen het aantal gevallen van hypertensie doen afnemen, maar ook breder bijdragen tot een preventie van hart- en vaatziekten.

Bron: BioGezond Juni 2018