Kaneel, gember en zwarte komijnolie: toppers bij Diabetes type 2

Diabetes type 2 is een steeds meer oprukkende leefstijlziekte, die het risico verhoogt op ziekten van hart- en bloedvaten, zenuwstelsel, nieren en ogen, alsook op bepaalde types van kanker. Diabetes type 2 wordt voor het grootste deel veroorzaakt door een verkeerde voeding. “Een aandoening die door verkeerde voeding wordt veroorzaakt, moet in de eerste plaats door gezonde voeding worden aangepakt”. Stelt diabetoloog Dr. Jason Fung meer dan terecht.

De belangrijkste aanpassing van dat dieet zijn vooral het vermijden van alle producten met suiker en geraffineerde koolhydraten, alsook alle vormen van industriële vetten en oliën, in het bijzonder de omega-6-rijke zaadoliën (vnml. Zonnebloem-, maïs-, soja-,saffloer-, druivenpit-, en koolzaadolie) en de duizenden producten waarin deze verwerkt zijn. Vergeet ook niet dat kunstmatige zoetstoffen helemaal geen alternatief vormen voor suiker, integendeel.
Vooral de combinatie van biologische groenten met een lage impact op de bloedsuikerspiegel, maar rijk aan tal van antioxidanten en ontstekingsremmende componenten, met kwaliteitseiwit van plantaardige en dierlijke oorsprong, vormt de sleutel tot een betere glucosestofwisseling.
Indien er op een verstandig voedingspatroon kan worden overgestapt, dan kan daarnaast de inname van correct gekozen kruiden substantieel helpen om de ‘insulineresistentie’ (waarmee diabetes type 2 begint) te verminderen en zowel de bloedsuikerspiegel en/of een belangrijke merker voor verstoord glucosemetabolisme (HbA1c of geglycosyleerde hemoglobine) te verlagen. Recent werd een belangrijke overzichtsstudie gepubliceerd, die na analyse van 77 correct uitgevoerde klinische studies, tot de conclusie kwam dat de volgende kruiden, op voorwaarde van een correcte vorm en adequate dosis, duidelijk de ernst van diabetes type 2 kunnen verminderen:

Bron: Biogezond Oktober 2024 pg. 35