fbpx Bioplaza - beter natuurlijk

Bioplaza

Ringlaan 212, 3900 Pelt (B)
Vragen? Bel 011 66 32 37 of mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zoek
Search - Easy Blog
Search - Categories
Search - Contacts
Search - Content
Search - News Feeds
Search - Tags

Nieuws - Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op vlak van gezonde voeding

  • Home
  • Nieuws
  • Vitamine D: minder ‘Long-COVID’, lager sterfterisico

Bioplaza - nieuws

Nieuws over gezonde voeding en blijf op de hoogte van wat er leeft bij Bioplaza.

Vitamine D: minder ‘Long-COVID’, lager sterfterisico

Vitamine D: minder ‘Long-COVID’, lager sterfterisico

We wisten reeds dat vitamine D-gebrek het risico verhoogt op een ernstig verloop van en sterfte door een SARS-COV2-infectie. Recent werd ook onderzocht of vitamine D-gebrek ook het risico op ‘Long-Covid’ verhoogde.

Hiervoor vergeleek men 50 mensen die een SARS-COV2-infectie hadden doorgemaakt, maar daar geen langdurige klachten aan overhielden met 50 mensen die wel blijvende klachten eraan overhielden en de diagnose ‘Long-COVID’ kregen. Hierbij bleek dat bij de tweede groep de gemiddelde vitamine D bloedserumspiegel (men meet hiervoor 25-hydroxy-vitamine D) significant lager was dan die van de eerste groep: 20ng/ml of 50 nmol/L tegenover 23,2 ng/ml of 58 nmol/L. Wanneer men bij de patiënten met long-COVID keek naar de subgroep met neurogcognitieve symptomen (verminderde hersenfucnties met o.a. geheugen- en concentratieproblemen), en die vergeleek met personen met long-COVID zonder deze klachten van het zenuwstelsel, dan was de gemiddelde vitamine D-bloedspiegel nog lager: 14,8 ng/ml of 37 nmol/L versus 20,8 ng/ml of 52 nmol/L.
Voor een grootschalige bevolkingsstudie in Engeland, Schotland en Wales, werden gegevens verzameld betreffende de vitamine D-bloedspiegels van 308.000 blanke personen (37 tot 73 jaar) voor de periode 2006 tot 2010. Tijdens de opvolgperiode die liep tot 2020, overleden 18.700 van de proefpersonen. Wanneer men keek naar het verband tussen de vitamine D-spiegel en het algemene risico om te sterven, dan zag men een L-vormige curve, waarbij tot de bloedspiegel van 20ng/lm of 50nmol/L er een zeer significante afname optrad van het sterfterisico. Personen met een vitamine D-status van 10 ng/dl of 50 nmol/L en dit vooral door kanker, hart- en vaatziekten en luchtwegenaandoeningen. Het streven naar minstens een bloedspiegel van 20 ng/ml of 50 nmol/L blijkt dus belangrijk te zijn. In de orthomoleculaire geneeskunde pleit men zelfs voor een optimale bloedspiegel van 50 ng/ml of 125 nmol/L.
Een andere metal-analyse van 14 studies waarbij in totaal meer dan 105.000 deelnemers werden gevolgd, registreerde dat 2015 personen overleden aan kanker tijdens de onderzoeksperiode. Uit tien studies waarbij dagelijks een vitamine D-supplement werd ingenomen, zag men een significante afname van het sterfterisico door kanker (alle soorten) met 12% ten opzichte van de placebogroep. Eenmalige of kortdurende inname van vitamine D (4 overige studies) toonde geen effect op het kankerrisico. Vooral 70-plussers waren het meeste gebaat met vitamine D-suppletie.

Bron: Biogezond februari 2024 pag 35-36.

To Do: Lezing gezonde levensstijl
Lenteschoonmaak met Sonett

'Onze natuurlijke garantie voor een gezonder leven'

Bio - puur genieten