fbpx Bioplaza - beter natuurlijk

Bioplaza

Ringlaan 212, 3900 Pelt (B)
Vragen? Bel 011 66 32 37 of mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zoek
Search - Easy Blog
Search - Categories
Search - Contacts
Search - Content
Search - News Feeds
Search - Tags

Nieuws - Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op vlak van gezonde voeding

Bioplaza - nieuws

Nieuws over gezonde voeding en blijf op de hoogte van wat er leeft bij Bioplaza.

Ben je suikerverslaafd?

Ben je suikerverslaafd?

We weten allemaal ondertussen dat suiker en zoetigheid niet gezond is voor ons lichaam. Veel mensen willen dan ook heel graag afkicken van suiker maar dat valt vaak niet goed mee. In dit artikel willen we graag 10 voedingsmiddelen op een rijtje zetten die je kunnen helpen om van je suikerverslaving af te geraken.

Suiker is net zo verslavend als Cocaïne

Als je verslaafd bent aan suiker, is dit geen gebrek aan wilskracht. Suikers zijn even verslavend als opium, marihuana en zelfs cocaïne. Er is niemand die twijfelt aan de sterk verslavende werking van cocaïne. Suiker heeft op je hersenen een vergelijkbaar, sterk verslavend effect. Dr. Serge Ahmed is een wetenschapper die gespecialiseerd is in verslavingen. Hij werkt aan de Universiteit van Bordeaux en deed een onderzoek bij ratten. Het bleek dat 94% van de ratten liever intense zoetigheid had dan cocaïne. Er zijn veel onderzoeken die aantonen dat ratten gemakkelijk en snel verslaafd geraken aan zoetigheid.

Helemaal stoppen of stapje voor stapje afkicken?

Er bestaan verschillende meningen over hoe je het beste van suiker en zoetigheden kan afkicken. De één adviseert om ineens helemaal te stoppen met suiker, terwijl de ander adviseert om het stapje voor stapje aan te pakken. Je kan ook gaan voor de gulden middenweg. Je kan stapje voor stapje gaan maar tegelijk ook forse stappen zetten. Zo zou je kunnen kiezen voor zoetigheid die je bewust wel wil toelaten en meteen kunnen stoppen met het eten van kant-en-klaar gebak, snoepgoed, ijsjes, chocolade, zoete snacks,… kortom alles waarvan overduidelijk is dat er veel suikers in zitten. Met deze stap ben je al een heel eind op de goede weg.

Je kan deze zoetigheden vervangen door andere, gezondere zoetigheden zoals zoet fruit, of zelfgemaakte zoetigheid zonder de geraffineerde witte suiker. Hierna wordt afbouwen al snel een stuk gemakkelijker. Je smaakpapillen gaan je komen helpen. Ze merken vrij snel op dat veel producten extra gezoet zijn en je gaat ze ook steeds minder lekker vinden. Wees je hiervan bewust. Maak steeds meer minder zoete en gezondere keuzes.

Tien voedingsmiddelen die je kunnen helpen

1) Kokosolie van de beste kwaliteit, voor een boost extra energie

Suikers gebruiken we heel vaak om snel ons energieniveau op te krikken. Er zijn natuurlijk vele andere manieren zoals eens diep ademhalen, een frisse neus halen…. Maar ook kokosolie! Wanneer je suikers voor een groot deel gaat weglaten uit je menu, voeg dan meer gezonde vetten toe. Deze gezonde vetten worden je nieuwe energiegevers. Kies voor extra vierge, biologische kokosolie. Wanneer je nood hebt aan een extra portie energie kan je een lepeltje kokosolie door je koffie roeren. Dit noemen ze bulletproof koffie!

2) Gedroogde abrikozen

Wanneer je jarenlang teveel zoetigheid gegeten hebt, kan het zijn dat je bloedsuikerspiegel nog teveel schommelt. Hierdoor kan je nog een tijdlang last hebben van een enorme behoefte aan zoetigheid. Probeer de roze koeken en andere ongezonde zoetigheid te vermijden, maar zorg ervoor dat je bijvoorbeeld altijd een handvol gedroogde abrikozen bij je hebt. Kies hierbij steeds voor de donkere, ongezwavelde abrikozen. Wanneer je ongezwavelde abrikozen eet, schiet je bloedsuikerspiegel niet gelijk de hoogte in en het is toch een vorm van zoetigheid. Je kan ze samen eten met wat noten zodat je tegelijkertijd ook gezonde vetten binnenkrijgt. Eet bewust, kauw goed, proef en geniet!

3) Plantaardige eiwitten: Noten, zaden, pitten

Het eten van eiwitten is ook een goede manier om de behoefte aan suiker tegen te gaan. Amandelen, hazelnoten, macadamia’s, en paranoten. Ook pitten en zaden zijn een uitstekende bron van plantaardige eiwitten. Zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaad, hennepzaad en chiazaad. Je kan ze als snack eten of over je salade strooien. Ook kan je eens kiezen voor een amandelpasta, cashewpasta of notenpasta. Hier kan je bijvoorbeeld heerlijke dressings mee maken, of ze toevoegen aan een groene smoothie of gewoon op de boterham.

4) Kaneel voor een stabiele bloedsuiker

Kaneel staat erom bekend je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Het helpt ook om je behoefte aan zoetigheid te verminderen. Kaneel kan je gebruiken bij vele dingen: over een bakje fruit, een havermoutontbijt, in een smoothie, over een stukje appel of banaan, of door je warme maaltijden indien het past bij de andere kruiden.

5) Voeding voor je gezonde darmbacteriën: zoete bataat (zoete aardappel)

Dit zoetsmakend voedingsmiddel is veel gezonder dan de meeste zoetigheid. Een zoete aardappel is iets heel anders dan een gewone aardappel. Ze zijn een bron van inuline. Inuline helpt ook om je bloedsuikerspiegel in balans te houden. Het geeft je een langer gevoel van verzadiging. Bovendien is het zetmeel uit de zoete aardappel resistent zetmeel. Resistent zetmeel is waardevolle voeding voor je darmbacteriën. Ze bevatten ook nog eens veel antioxidanten en vitamine C.

6) Een gezond, verzadigd gevoel door de avocado

Je lichaam heeft een grote variatie nodig aan vitaminen en mineralen. Hier maken de mitochondrieën in je lichaamscellen energie van. Als je behoefte voelt aan eten of aan zoetigheid, heeft je lichaam vaak behoefte aan vocht of aan echte voeding. Echte voeding die verzadigt en gezonde voedingstoffen bevat. Vooraleer je de koekentrommel induikt, drink een groot glas water. Is je behoefte nog niet voldaan, dan kan je nog een halve avocado met wat peper en zout uitlepelen. Wanneer je toch iets zoet wil, kan je je avocado samen met een sinaasappel, een lepel rauwe cacao en wat gedroogde stukjes abrikoos in een blender doen. Blenden en vervolgens langzaam oplepelen. Wedden dat je zin in koekjes is verdwenen?

7) Voeding voor je brein: Spirulina

Heel veel mensen en vooral ‘savonds ook nog zin om wat te knabbelen. Dit heeft vooral te maken met dat je brein nood heeft aan een dopaminestoot als tegenhanger voor het feit dat je moe wordt. Het allerbeste is natuurlijk om dan ook op tijd naar bed te gaan. Maar als dat niet lukt, kan je ervoor zorgen dat je brein wat dopamine krijgt. De grondstof voor dopamine is het aminozuur tyrosine. Tyrosine vindt je onder andere terug in spirulina. Spirulina is ook een echte multivitamine. Drink een groot glas water op kamertemperatuur en neem hierbij enkele tabletten spirulina.

8) Volop groenten

We zouden veel meer groenten moeten eten. En dan nog het liefst groenten in alle kleuren van de regenboog! Groenten zitten boordevol stoffen die ze als plant bescherming bieden tegen allerlei virussen, schimmels, insecten en ziekten. Diezelfde stoffen beschermen ook ons en zijn heel belangrijk voor een goed immuunsysteem. Al die stoffen samen voeden onze cellen. In onze cellen zitten onze energiefabriekjes. Je lichaam verandert voortdurend en het bouwt zich op uit wat je vandaag eet. Volop aan de groenten dus!

9) Pure chocolade

Chocolade bevat tryptofaan. Tryptofaan wordt op zijn beurt weer omgezet in serotonine. Serotonine zorgt ervoor dat je je lekker in je vel voelt. Pure chocolade is ook een goede bron van magnesium. Naast vele antioxidanten bevat pure chocolade ook nog theobromine en cafeïne. Deze stoffen zorgen ervoor dat je hersenen een boost krijgen. Kies steeds voor rauwe cacao of pure chocolade van minimum 70%. Hoe puurder hoe beter! Wanneer je juist wil afkicken van je chocoladeverslaving koop dan chocolade van 99% of zelfs rauwe cacaonibs. Rasp of strooi deze ’s ochtends boven je (fruit)ontbijt.

10) Eieren

Een goed begin voor een suikervrije dag is starten met een suikervrij ontbijt. De meeste ontbijten zijn te zoet voor mensen met een schommelende bloedsuikerspiegel. Brood en koolhydraten zetten zich in suikers om in je lichaam. Eieren zijn perfect om de dag mee te beginnen! Voorbeelden voor een gezond, suikervrij ontbijt zijn: een omelet met groenten, een roerei met veel groene kruiden en wat zalm of feta erdoor, warme havermout met stukjes avocado en een gepocheerd eitje erover met wat sesamzaadjes. Eieren en sesamzaadjes zijn ook bronnen van tyrosine. De voedingsstof die we ook terugvinden in spirulina en die ons een lekker gevoel geeft.

Activiteiten April
Bescherming tegen de zon door kleding

'Onze natuurlijke garantie voor een gezonder leven'

Bio - puur genieten