fbpx Bioplaza - beter natuurlijk

Bioplaza

Ringlaan 212, 3900 Pelt (B)
Vragen? Bel 011 66 32 37 of mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zoek
Search - Easy Blog
Search - Categories
Search - Contacts
Search - Content
Search - News Feeds
Search - Tags

Nieuws - Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op vlak van gezonde voeding

Bioplaza - nieuws

Nieuws over gezonde voeding en blijf op de hoogte van wat er leeft bij Bioplaza.

Biologische kruiden kweken

Kruidenveld

Het kweken van biologische kruiden

Vaak het resultaat van een eerder kleinschalige aanpak
In Europa is Italië zowat de pionier op het gebied van de teelt van biologische kruiden. Maar ook in ons land verschijnen er geleidelijk aan meer en meer meestal kleinschalige kweekprojecten.

Kruiden zijn een belangrijk onderdeel van de vrij uitgebreide en vooral soortenrijke plantenwereld. Over het algemeen zijn ze vooral afkomstig uit landen met een gematigd klimaat. Ze bestaan voornamelijk uit bladeren en stengels van groene planten, die bij een deskundige toevoeging ervoor kunnen zorgen dat de geur en de smaak van keukengerechten verbeterd kunnen worden. Specerijen hebben een gelijkaardige functie, maar deze vaak felle en vooral vurige smaakmakers komen meestal uit landen met een subtropisch of een tropisch klimaat. Bovendien kunnen ze ook uit andere plantendelen bestaan zoals bloemknoppen, peulen, bast of wortel. De meest bekende toepassingen vinden we in de vorm van keukenkruiden en geneeskrachtige kruiden.

Een historisch verhaal

Het gebruik van kruiden is het resultaat van een eeuwenlange geschiedenis. Ze waren dan ook reeds vrij belangrijk bij beschavingen uit onder meer Egypte, Griekenland, Rome, China, India, Mexico en Peru. Op een bepaald moment werden kruiden echter ook vrij negatief bekeken. Vooral tijdens de zestiende en zeventiende eeuw, waarbij heel wat kruidendames als heksen verbrand werden, met een duidelijke schrik voor hun kennis van giftige kruiden. In de loop van de negentiende en twintigste eeuw volgde er weer een heuse inhaalbeweging, waarbij de gedeeltelijk verloren kennis over kruiden weer opgefrist werd. Het resultaat hiervan is dan ook een ijverige zoektocht naar de positieve kenmerken van eetbare, smaakvolle en geneeskrachtige kruiden. Tegenwoordig wordt deze zoektocht nog versterkt door het feit dat mensen steeds meer gedeeltelijk of volledig plantaardig beginnen te koken, waardoor kruiden en specerijen ook steeds interessanter worden als smaakmaker.

Italië

In Europa is Italië momenteel één van de belangrijkste spelers op het gebied van de teelt en de verwerking van (aromatische) kruiden. Uiteraard is dit een gevolg van de nog steeds groeiende wereldwijde kracht van de Italiaanse keuken. Door de eveneens stijgende belangstelling voor gezonde voeding, is dit land tevens een zeer belangrijke voortrekker én pionier, die als een lichtend voorbeeld optreedt bij de realisatie van biologische kruiden plus kruidenmengsels. Belangrijke voorbeelden zijn hierbij onder meer basilicum, koriander, lavendel, marjolein, oregano, rozemarijn, salie en tijm. Een flink deel van de biologische kruiden worden in een gedroogde vorm aan de consument geserveerd. Maar door een steeds groter worden vraag naar verse kruiden die het hele jaar door beschikbaar zijn, beleeft de lokale teelt van biologische kruiden in ons land – en in onze nabije buurlanden – eveneens een duidelijke gestage groei.

Grootschalige kruidenkwekers

Om kruiden het hele jaar door te kunnen kweken, maken grootschalige biotelers in onze streken steeds meer gebruik van serres, waarbij de huidige energieprijzen de kwekers in toenemende mate in de richting van zonnepanelen, biogas, houtpellets en grondwarmte (geothermie) doen evolueren. Verder beleven we binnenin deze grootschalige biosector ook een duidelijke stijging van volautomatische kweeksystemen (aanvoer van warmte, water, luchtventilatie,…).

Kleinschalige kruidentelers

De eerder kleinschalige biotelers kweken hun kruiden dan weer vooral in open lucht of onder plastieken tunnels, vooral vanwege een stabieler kwaakklimaat en een hogere gewasbescherming. Bovendien zijn er ook steeds meer kruidenkwekers die tevens in de richting van kleinschalige voedingsbedrijven evolueren, waarbij niet alleen de teelt, maar ook de verwerking van de basisgrondstoffen tot klant-en-klare eindproducten voor de consument grotendeels of volledig ter plaatse verzorgd wordt (zoals kruidenmengsels). Op deze manier kan de rendabiliteit van hun eerder beperkte oppervlakte en schaalgrootte toch gevoelig verhoogd worden. Daarnaast wordt hierbij ook de rechtstreekse (lokale) verkoop van dergelijke kruidenproducten in toenemende mate grotendeels of volledig door kleinschalige kwekers verzorgd. Een fraai voorbeeld van zo’n kleinschalige kruidenkweker plus -verwerker is La Casseline op de zuidflank van de Casselberg.

Toekomst

Er lijkt dus een toekomst weggelegd zijn in ons land voor kleinschalige biologsiche kruidenkwekers (met een grondoppervlakte van ruwweg één tot vier hectaren), als het teeltproces doelbewust gekoppeld wordt aan de productie van lokale duurzame energie, waarbij duidelijk nog een stevig parcours afgelegd moet worden. Een belangrijke troef voor de nabije toekomst is de uitbreiding van het aantal kruidensoorten bij zowel de gangbare als de biologische teelt, waardoor er ook een breder aanbod voor de – naar steeds meer nieuwe producten zoekende – consument beschikbaar zou komen.

Wilde kruiden

Naast de herintroductie van een aantal minder bekende – en vaak ook vergeten – kruidensoorten, waarvan er al een bepaalde teeltraditie beschikbaar is, zou er hierbij ook heel wat aandacht aan tot nu toe in het wild groeiende plantensoorten besteed moeten kunnen worden. In ons land spendeert onder meer de vereniging Cuisine Sauvage heel wat energie aan de ontwikkeling van nieuwe culinaire toepassingen op basis van wilde planten, waarbij er onder meer van een testkeuken in Jambes nabij Namen gebruik gemaakt wordt.

Altamura

Een vrij opvallend buitenlands project is het initiatief van de telersvereniging OP Altamura, in de Italiaanse provincie Salerno. Hierbij worden een aantal eetbare kruiden die in het wild – dus zonder enige teeltactiviteit – groeien op het terrein van boerderijen, doelbewust niet vernietigd, maar wel geplukt worden om onder meer in de keuken gebruikt te kunnen worden. Hierbij gaat het vooral om kruidensoorten zoals bernagie, brandnetel, wilde rucola, paardenbloem, smalle weegbree, amarant en melganzenvoet.

Teelt wilde kruiden

De ultieme stap zou erin bestaan om heel wat van die tot nu toe alleen in het wild groeiende kruiden, in concrete kweekprogramma’s voor gangbare en de biologische landbouw om te zetten. Maar dit is grotendeels nog toekomstmuziek.

Info

www.lacasseline.fr
www.facebook.com/rucher.casseline
www.cuisinesauvage.org
www.opaltamura.com

Uitbreiding Glutenvrij Assortiment met Bauckhof
Nieuw: Zomerse fruitthee’s van Thés de La Pagode

'Onze natuurlijke garantie voor een gezonder leven'

Bio - puur genieten