fbpx Bioplaza - beter natuurlijk

Bioplaza

Ringlaan 212, 3900 Pelt (B)
Vragen? Bel 011 66 32 37 of mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zoek
Search - Easy Blog
Search - Categories
Search - Contacts
Search - Content
Search - News Feeds
Search - Tags

Nieuws - Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op vlak van gezonde voeding

  • Home
  • Nieuws
  • Topkeurmerk DEMETER, meer dan biologisch!

Bioplaza - nieuws

Nieuws over gezonde voeding en blijf op de hoogte van wat er leeft bij Bioplaza.

Topkeurmerk DEMETER, meer dan biologisch!

Topkeurmerk DEMETER

Topkeurmerk DEMETER, meer dan biologisch!

Veel mensen denken dat DEMETER een merknaam is, maar dat is niet zo. Demeter is het kwaliteitskeurmerk voor biodynamische landbouw en voeding, en werd genoemd naar de godin van groei en vruchtbaarheid uit de Griekse oudheid. In biologische speciaalzaken, natuurvoedingswinkels en boerderijwinkels is een zeer compleet assortiment aan producten met het Demeter-keurmerk verkrijgbaar.
De producten met een Demeter-keurmerk voldoen aan de normen voor biologische landbouw, zoals die binnen de Europese wetgeving zijn vastgelegd. Boeren en verwerkers die daarbij als aanvulling voldoen aan de Demeternormen en -richtlijnen, ontvangen na controle een Demeter-certificaat en mogen het label voeren.

Het Europese biologo is het ‘groene blaadje’ of de zwarte of witte versie. Wanneer je dit logo terugvindt op een verpakking, dan weet je 100% zeker dat je een biologisch product in handen hebt, van bloemkool en melk tot veggieburgers en tomaten in blik. Je vindt het logo overal in Europa op biologische voedingsproducten. Het staat voor streng gecontroleerde producten die volgens een specifieke landbouwmethode geproduceerd worden. Alleen gecertificeerde bedrijven die de Europese biowetgeving strikt uitvoeren, mogen dit logo gebruiken.

Maar Demeter gaat nóg een stap verder.

Landbouwcultuur van de toekomst

Stichting Demeter ziet het bouwen aan een ‘levende landbouwcultuur’ als een essentiële basis voor zowel persoonlijke als maatschappelijke ontwikkeling. Dit zal aan belang toenemen, omdat het oplossingen biedt voor de brandende kwesties van deze tijd, wat betreft sociaaleconomische gelijkwaardigheid en ontwikkeling, culturele vrijheid en de ecologische houdbaarheid van de voedselvoorziening.
Aarde, plant en dier worden aanzien met respect en open bewustzijn. De biodynamische landbouwcultuur wil zorg dragen voor een toekomst-zekere wereld en een levende aarde en vitale producten voortbrengen, die lichaam en geest voeden.

De Demeter-kernwaarden

1 – Levende bodem

Een vruchtbare aarde is de basis van gezonde, levenskrachtige voeding. Daarom worden de strengste normen voor mestgebruik gehanteerd, en worden deze met natuurlijke biodynamische preparaten verrijkt. Ook worden er geen chemisch-synthetische middelen gebruikt wat gewasbescherming betreft. Op deze manier dragen boeren en tuinders ook bij tot het schoonhouden van het drinkwater. Dit bodembeheer draagt bovendien bij aan de vermindering van de klimaatproblemen.

2 – Vitale voeding

Met vitale voeding zorg je voor je lichaam en geest. Het eten van sterk bewerkt fabrieksvoedsel komt in een steeds negatiever daglicht te staan als oorzaak van vele welvaartsziekten. Onbewerkt, vers voedsel, gekweekt in levende bodems zou de basis van ons voedselpatroon moet vormen, levensmiddelen in de letterlijke betekenis van het woord.

3 – Biodiversiteit

Het leven op aarde is gebaseerd op een samenspel tussen ontelbare micro-organismen, insecten en insectenetende dieren, waaronder vogels.
De biodynamisch werkende boeren zorgen voor een levend, afwisselend landschap (met een verplichting van 10% biodiversiteit op bedrijven), met bloemen en kruiden langs de akkers. Steeds meer boeren houden ook bijen. Dit alles zorgt voor kwetterende vogels en zoemende insecten. Om ontbossing van grote gebieden elders op de wereld te voorkomen, telen ze hun veevoer voor het grootste deel zelf.

4 – Dierenwelzijn

Dieren staan in dienst van de akkerbouw en ondersteunen de bodemontwikkeling bij de biodynamische boeren. Er is respect voor de aard en eigenheid van elk dier. Geen megastallen met extreme vleesrassen of koeien waar zoveel mogelijk melk uit gehaald moet worden. Wel een koppel dieren in overeenstemming met de eigen beschikbare voederoppervlakte, soms uitgebreid met een te begrazen aangrenzend natuurgebied. Dat maakt het gebruik van krachtvoer en antibiotica nagenoeg overbodig.
De dieren krijgen 100% biologische voeding en de boeren laten ze in hun ware natuurlijke aard: koeien en geiten hebben dus horens en varkens een staart.

5 – Landbouw van de toekomst

Het naleven van normen en waarden. Daar draait biodynamische landbouw om. Waarde is echter veel meer dan een uitdrukking van geld (economisch gewin).
De leidraad is dat iedereen die waarde toevoegt in de voedselketen hier de juiste waardering voor ontvangt.
Stichting Demeter ziet het bouwen aan een ‘levende landbouwcultuur’ als een essentiële basis voor zowel persoonlijke als maatschappelijke ontwikkeling.

Meer info: www.stichtingdemeter.nl
Bron: Biogezond februari 2021 pg. 35

To Do: Nutritioneel advies bij spijsverteringsklac...
De Alka-ontzuringsweken zijn weer begonnen!

'Onze natuurlijke garantie voor een gezonder leven'

Bio - puur genieten