fbpx Bioplaza - beter natuurlijk

Bioplaza

Ringlaan 212, 3900 Pelt (B)
Vragen? Bel 011 66 32 37 of mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zoek
Search - Easy Blog
Search - Categories
Search - Contacts
Search - Content
Search - News Feeds
Search - Tags

Nieuws - Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op vlak van gezonde voeding

Bioplaza - nieuws

Nieuws over gezonde voeding en blijf op de hoogte van wat er leeft bij Bioplaza.

Biologische bananentelers ...

Biologische bananentelers ...

... doen het zonder sproeistofvliegtuigen.

Het meest gegeten fruit ter wereld zijn bananen. De conventionele teelt is zeer geïndustrialiseerd en gebruikt grote hoeveelheden pesticiden. Grote bananenplantages worden besproeid met sproeivliegtuigen.

Het gaat hierbij om een tweewekelijkse behandeling tegen schimmels (fungicide). Vooral zwarte cercosporiose wordt bestrijdt. Dit is een bladschimmel die zich snel ontwikkelt als er veel vocht is. Deze schimmel tast de bladeren aan. Dit is een groot probleem omdat een tros bananen pas kan rijpen als er minstens vijf bladeren op de boom staan. Er is maar één middel om de bladeren te beschermen tegen cercosporiose, ook wel Zwarte Sigatoka genaamd: het aanbrengen van minerale oliën op de bananenbladeren. Wanneer de aantasting toch te erg wordt, kan men niet anders dan de plantage te vernietigen.

Op de stam van een bananenboom groeien drie generaties trossen om vervolgens af te sterven. Daarna groeit er op een nieuwe scheut nieuwe trossen. Bananenbomen hebben ook zeer veel bemesting nodig. De teler heeft dus veel compost of vogeluitwerpselen nodig, wat de kosten opdrijft. In Colombia wordt er vaak met wormcompostering gewerkt.

Enkel biologische teelt is anders

Nadat de bananen geoogst zijn worden ze wanneer ze nog onrijp zijn, verpakt en klaargemaakt voor verzending. De meeste bananen worden per containerboot naar Europa getransporteerd. Ook in de gangbare teelt is dit zo. Dit duurt ongeveer een drietal weken. Bij aankomst gaan de biologische bananen om te rijpen naar rijpingskamers waar er ethyleen in de bananendozen aangebracht wordt. Dit is niet zo erg dan het klinkt. Ethyleen is een natuurlijk gas dat door vruchten zoals appelen en peren spontaan geproduceerd wordt. Na de behandeling zijn ze klaar voor verkoop.

Niet risicoloos voor producenten

De bananenteelt en -handel is niet eenvoudig en ook niet risicoloos. Ten eerste is er de fragiele teelt maar ook het lange transport naar Europa is niet eenvoudig. Vertragingen op zee zijn een financieel drama. Dit komt doordat de rijping van de bananen maar weinig speelruimte laat. Bij de oogst mag de banaan noch te rijp noch te groen zijn en men kan de rijping ook niet stopzetten.

Stabiele prijs

Biologische bananen hebben een marktaandeel van 4 à 5 procent van de totale bananenverkoop. De prijs van biologische bananen verschilt niet zoveel van die van de gangbare bananen en fluctueert doorheen het jaar maar beperkt. Toch is er een aanzienlijk verschil in opbrengst tussen biologische en conventionele teelt. Een groot deel van de totaalprijs van bananen wordt bepaald door de logistieke kost en de belastingen. Ook de snijwijze van de bananentrossen dient te gebeuren volgens bepaalde regels. Het algemeen snijvoorschrift voor Europa is anders dan voor andere markten in de wereld.

Een Woordje Over Ayurveda
Actie: spaar voor een gratis Bio Box

'Onze natuurlijke garantie voor een gezonder leven'

Bio - puur genieten