fbpx Bioplaza - beter natuurlijk

Bioplaza

Ringlaan 212, 3900 Pelt (B)
Vragen? Bel 011 66 32 37 of mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zoek
Search - Easy Blog
Search - Categories
Search - Contacts
Search - Content
Search - News Feeds
Search - Tags

Nieuws - Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op vlak van gezonde voeding

  • Home
  • Nieuws
  • De positieve impact van de hedendaagse tijdsgeest op ons functioneren

Bioplaza - nieuws

Nieuws over gezonde voeding en blijf op de hoogte van wat er leeft bij Bioplaza.

De positieve impact van de hedendaagse tijdsgeest op ons functioneren

De positieve impact van de hedendaagse tijdsgeest op ons functioneren

De hedendaagse tijdsgeest biedt heel wat uitdagingen. Gehaastheid, prestatiedruk, overprikkeling, digitale invloed,… om er nog maar enkele op te noemen. Maar elke tijd heeft natuurlijk haar uitdagingen. En uitdagingen gaan altijd gepaard met waardvolle opportuniteiten! Door uit onze comfortzone te stappen en moeilijke situaties aan te gaan, verleggen we onze grenzen en gaan we groeien, als individu én als maatschappij.

Het belang van samenzijn

Dankzij moderne media zijn we meer dan ooit verbonden met elkaar. Toch voelen veel mensen zich soms eenzaam, misschien zelfs eenzamer dan voor de komst van alle nieuwe communicatiemogelijkheden. Een whatsappje, een like op facebook, een DM op instagram: het zijn gewoon geen alternatieven voor echt samen zijn en tijd met elkaar doorbrengen. In een periode waarin sociaal contact beperkt werd, ervaarden we uit eerste hand dat we niet zonder elkaar kunnen. Samenzijn doet ons deugd en samenhorigheid voedt de ziel. Als we ons gesteund en met liefde omringd voelen, staan we zoveel sterker!

Meer aandacht voor de natuur: bosbaden

Naast het belang van samenzijn, zijn we ons vandaag ook bewuster van het belang van de natuur. In een tijd van continu “aan staan” is er niets helender dan je gsm even op stil te zetten en te herbronnen onder de boomtoppen. Een frisse natuurwandeling brengt je hoofd tot rust, brengt inzicht, vermindert stress en komt je algehele fysieke en mentale gezondheid ten goedeDaarnaast beseffen we als mens ook meer dat we niet naast of boven de natuur staan. Wij maken deel uit van het grotere ecosysteem op aarde en de balans ervan ervaren is essentieel voor het voortbestaan van alle organismen, inclusief de mensen. Zorg dragen voor de natuur betekent op deze manier ook zorg dragen voor onszelf en toekomstige generaties.

“As the forest exhale, so we inhale. And as we exhale, so the forests inhale. In giving we receive and in receiving we give. A sacred bond, a delicate balance.” Melissa Krige, African Tree Essences

Bosbaden is de bewuste beoefening van het absorberen van de bosatmosfeer via de zintuigen. Sinds 1980 is in Japan onderzoek gedaan naar hoe en waarom een bezoek aan een bos een gevoel van welzijn geeft en een daarmee gepaard gaande vermindering van het stressniveau. Dankzij de technologische vooruitgang zijn wetenschappers nu in staat om via veldproeven, hormoonanalyse, apparatuur voor beeldvorming van de hersenen en laboratoriumtests in kaart te brengen hoe bossen ons op moleculair niveau beïnvloeden. Hun bevindingen over bosgeneeskunde zijn verbazingwekkend: van verlaging van bloeddruk, hartslag en cortisol tot een aanzienlijke verhoging van de natural killer-immuuncellen (een type witte bloedcel dat tumoren en met virussen geïnfecteerde cellen vernietigt). Het is dus bewezen dat bossen een aanzienlijke invloed hebben op onze lichamelijke gezondheid. De effecten op de geestelijke gezondheid zijn al even indrukwekkend: . Er is aangetoond dat bossen het empathieniveau verhogen, angst en depressie verlichten, de concentratie verbeteren en de probleemoplossende en creatieve vaardigheden aanzienlijk vergroten. De helende werking van Europese bomen zijn reeds gekend. De werking van de Afrikaanse bomen zijn dat minder. De trillingen van deze oeroude bossen resoneren met onze energie. Ze upgraden onze energie en maken blokkades vrij.

Zorg dragen voor onszelf

Net als de aarde, is ook elke mens een ecosysteem op zich. We zijn allemaal een unieke mozaïek van interne factoren waaronder fysieke en mentale processen, maar ook externe factoren zoals sociale interacties, ervaringen en voeding. En net als de aarde, is het belangrijk dat we ons eigen ecosysteem optimaal in balans houden. Zelfzorg is belangrijk. Enkel als je goed zorg draagt voor jezelf, kan je ook zorgen voor anderen. Hoe je dit invult is voor iedereen anders: een ontspannend bubbelbad, natuurlijke remedies, op de bank met een goed boek of mediteren op jouw manier in de ruimste zin van het woord. Mediteren betekent je aandacht richten op iets zoals je ademhaling, muziek of iets wat je graag doet, zodat je dichter bij jezelf komt en negatieve gedachten opzij kan zetten. Luisteren naar je intuïtie is belangrijk. Zelf weet je het beste wat je nodig hebt om je fysieke en geestelijke gezondheid te versterken. Helaas komt in de praktijk zelfzorg vaak op de tweede of derde plaats, vooral bij mensen die door de constante zorg voor anderen, zichzelf wat kwijt zijn geraakt en mentaal en fysiek uitgeput zijn. Bloesemremedies kunnen helpen om te leren omgaan met die druk en verwachtingen en zorgen voor innerlijke (veer)kracht, rust en ontspanning met vaak een betere slaap als gevolg.

Focus op een gezonde levensstijl: ontspan!

Als onderdeel van zelfzorg, hechten veel mensen waarde aan een gezonde levensstijl. Ontspanning is één van de beste natuurlijke immuunboosters die er is. Helaas lukt het niet altijd om te ontspannen of voelen we ons schuldig als we even een momentje voor onszelf inlassen. Onrust, stress en angst zijn dan ook onlosmakelijk verbonden met deze tijd. Ook hier bestaan verschillende bloesemremedies die hierbij een hulp kunnen zijn.

De zoektocht naar zingeving

Wat is de zin van het leven? Dit is een vraag die de mens als sinds het begin bezig houdt. Tot enkele generaties geleden was dit waarschijnlijk een veilige thuis en voldoende eten voorzien zodat je familie kan overleven. Voor de meeste van ons in de huidige westerse maatschappij zijn onze basisbehoeften vervuld. Hierdoor gaan we zingeving vaak verder zoeken: in een hoog diploma, succesvolle carrière, gevulde bankrekening, grote woning, verre reizen,… Daar is op zich niets verkeerd mee. Maar soms leggen we hierdoor wel heel veel druk op onszelf én op de planeet. Wat als we ook zingeving konden vinden in het zijn op zich: er zijn voor onszelf en voor anderen, in en voor ons lichaam, in en voor de natuur. Stel je eens voor dat het leven op zich genoeg was en al de rest een leuke extra?

“The meaning of life is just to be alive. It is so plain and so obvious and so simple. And yet, everybody rushes around in a great panic as if it were necessary to achieve something beyond themselves.” Alan Watts

Bron: Biogezond Februari 2023 pag. 17-18

Calorieën tellen is niet de basis om af te vallen;...
Nieuw in ons assortiment: Allergeenvrij gebak van ...

'Onze natuurlijke garantie voor een gezonder leven'

Bio - puur genieten