fbpx Bioplaza - beter natuurlijk

Bioplaza

Ringlaan 212, 3900 Pelt (B)
Vragen? Bel 011 66 32 37 of mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zoek
Search - Easy Blog
Search - Categories
Search - Contacts
Search - Content
Search - News Feeds
Search - Tags

Nieuws - Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op vlak van gezonde voeding

Bioplaza - nieuws

Nieuws over gezonde voeding en blijf op de hoogte van wat er leeft bij Bioplaza.

Leven begint met Demeter

Demeter: meer dan alleen biologisch

Demeter is het keurmerk voor biodynamische landbouw en voeding. De normen van Demeter zijn internationaal vastgesteld. Ze gaan verder dan de basisnormen voor biologische landbouw, die zijn vastgelegd in de Europese wetgeving. Demeter normen zijn een aanvulling, een aanscherping daarvan. Het keurmerk Demeter stamt uit 1928 en is gebaseerd op de landbouwcursus uit 1924 van antroposoof Rudolf Steiner en heeft zich vanaf toen wereldwijd ontwikkeld. Demeter is de naam van de Griekse godin van de vruchtbaarheid, van het begin van leven.

Demeter: biologisch en dynamisch

Echt lekker en gezond voedsel kan alleen voortkomen uit een landbouwsysteem dat de natuur zoveel mogelijk inschakelt in plaats van uitschakelt. Het biologisch dynamisch landbouwsysteem wordt gevoed door de vruchtbare dynamiek en levenskracht van de natuur. Dit systeem gaat verder dan alleen biologisch. De boeren die volgens dit systeem werken sturen een zo natuurlijk mogelijk proces van leven en groeien. Ze jagen planten en dieren niet op met tegennatuurlijke kunstgrepen, maar geven ze volop tijd en ruimte om sterk en volwassen te worden.

Een bedrijf als levend organisme

Demeter boeren zien hun bedrijf als een levend organisme. De gezondheid van planten en dieren zien ze als een kwaliteitsspiegel van hun bedrijf. Ze proberen om een optimale samenhang te bekomen tussen bodem, planten, dieren en de omgeving rond hun bedrijf. Ziekten en plagen worden bij de bron aangepakt, in plaats van uitsluitend bestreden. Zo bekomen de boeren producten van hoge kwaliteit en een zeer zuivere, natuurlijke smaak. De basis van dit unieke landbouwsysteem is een rijk bodemleven. Dit dankzij een lage, natuurlijke bemesting en een ruime vruchtwisseling. Door veel en voortdurende afwisseling van gewassoorten, wordt voorkomen dat ziekten zich ophopen in de bodem. In vergelijking met de biologische landbouw gelden er hogere eisen voor het sluiten van kringlopen van mest en voer op het bedrijf. Ook dat vermindert de kans op rare ziekten. Ook de hogere eisen voor het dierenwelzijn zorgen ervoor dat de dieren zoveel mogelijk natuurlijk gedrag kunnen vertonen. In vergelijking met andere landbouwsystemen, worden er in de biologisch dynamische landbouw veel minder grondstoffen wereldwijd vervoerd. Ook voor de verwerking van ingrediënten uit de Demeter landbouw gelden extra hoge normen, voor een zo puur mogelijk eindproduct.

In de biodynamische landbouw zijn gemengde bedrijven, bodemvruchtbaarheid, samenhang, kringlopen, dierenwelzijn,… al bijna een eeuw lang, kernbegrippen. In biowinkels vind je naast producten met het Biolabel ook steeds meer producten met het Demeter keurmerk. Je kan ze gemakkelijk herkennen aan het Demeterkeurmerk.

Over Asperges…
Nieuwe smartblog online!

'Onze natuurlijke garantie voor een gezonder leven'

Bio - puur genieten