fbpx Bioplaza - beter natuurlijk

Bioplaza

Ringlaan 212, 3900 Pelt (B)
Vragen? Bel 011 66 32 37 of mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zoek
Search - Easy Blog
Search - Categories
Search - Contacts
Search - Content
Search - News Feeds
Search - Tags

Nieuws - Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op vlak van gezonde voeding

Bioplaza - nieuws

Nieuws over gezonde voeding en blijf op de hoogte van wat er leeft bij Bioplaza.

Over Asperges…

Over Asperges…

Asperges omarmen, zoals velen van ons, de zon en daarna komen ze naar buiten. Doordat de zon ’s ochtends de grond verwarmt, ontstaat er barsten. Op dat moment willen de asperges geoogst worden. Met behulp van een speciaal mes, worden ze dan gestoken. Daarna worden de barsten in de grond weer dichtgemaakt voor de asperges die nog niet aan het daglicht toe zijn.

Madame de Pompadour, de maîtraisse van Lodewijk XV in de 18de eeuw, was een grote liefhebster van asperges. Ze had de gewoonte om regelmatig de aspergepunten, de knobbels aan de bovenkant, te laten opdienen. Deze aspergepunten werden ‘Pointes d’ amour’, liefdespunten, genoemd. Een beetje barbaars natuurlijk, want ook de rest van de asperge is overheerlijk en verdient het om op tafel te komen.

Maar madame de Pompadour was niet de eerste. In 2750 voor Christus zijn in Egypte de eerste tekenen van aspergeconsumptie gevonden. De Romeinen cultiveerden de plant. De aspergeteelt verdween na de val van het Romeinse Rijk. Vanaf de 15de eeuw is de teelt teruggekeerd naar Europa. Voordat men een asperge kan oogsten, zijn er al minstens 3 jaren aan vooraf gegaan. Het begint met het zaaien in mei. De wortelstokken worden gevormd als de zaadjes gaan kiemen. Een jaar later, in maart, worden deze wortelstokken gepland in geulen. Weer een jaar later worden er bedden voor de asperges aangelegd. Er worden dekens gemaakt, van 30 cm los zand. Zo kunnen de asperges, de eigenlijke uitlopers van de wortelstokken, comfortabel verder groeien. In het donker, want daardoor blijven ze wit. Met donkere folie worden de aspergebedden afgedekt om eventuele doorgebroken koppen, de liefdespuntjes van madame de Pompadour, ook wit te houden. Ondertussen zijn we 3 jaar verder en kan er voor het eerst heel voorzichtig worden geoogst. In het derde jaar wordt er alleen maar tot eind mei geoogst. Zo heeft de plant ruimte om zich verder te ontwikkelen. Vanaf het vierde jaar is de asperge sterk genoeg en groeien er genoeg asperges om tot eind juni te steken. Daarna beginnen de planten knoppen aan te maken voor het volgende jaar. In de zomer ontpopt de aspergeplant zich tot een hoge struik. In de herfst sterft de struik af. De wortelstokken zijn winterhard. Zij vormen nieuwe uitlopers en leven toe naar het volgende jaar.

Moederdag
Leven begint met Demeter

'Onze natuurlijke garantie voor een gezonder leven'

Bio - puur genieten