fbpx Bioplaza - beter natuurlijk

Bioplaza

Ringlaan 212, 3900 Pelt (B)
Vragen? Bel 011 66 32 37 of mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zoek
Search - Easy Blog
Search - Categories
Search - Contacts
Search - Content
Search - News Feeds
Search - Tags

Nieuws - Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op vlak van gezonde voeding

Bioplaza - nieuws

Nieuws over gezonde voeding en blijf op de hoogte van wat er leeft bij Bioplaza.

Voedingstips bij hooikoorts

Voedingstips bij hooikoorts

Niezen, snotteren, tranende en prikkende ogen, jeukend verhemelte…hooikoorts is een vrij vervelende, maar gelukkig niet zo ernstige aandoening. Het is een uiting van een niet optimaal werkend immuunsysteem, dat onnodig allergisch reageert op pollen en ontstekingsverschijnselen ontwikkelt. Verder enkele voedingstips die kunnen helpen om de klachten te verminderen.

Gebruik stuifmeelpollen en/of zuivere bijenhoning uit je streek

In ons lichaam bestaat een systeem van “orale tolerantie”, dit wil zeggen dat stoffen die regelmatig met de voeding worden ingenomen een signaal geven aan het immuunsysteem in de darm om daar niet (langer) op te reageren. Als men gedurende een tijd voor het hooikoortsseizoen regelmatige kleine hoeveelheden van stuifmeelpollen, waarop men normaal allergisch reageert, oraal inneemt, zal het immuunsysteem de boodschap krijgen om niet langer te reageren op diezelfde stuifmeelpollen in de lucht. Dit opbouwen van “orale tolerantie”, zorgt ervoor dat er een “desensibilisatie” voor de betreffende pollen ontstaat. Daarom is het goed om in de weken tot maanden voor je hooikoortsklachten ondervindt, dagelijks een paar koffielepels stuifmeelpollen of echte honing te gebruiken. Zorg er wel voor dat deze bijenproducten afkomstig zijn van een imker uit eigen streek of land. Dan pas heb je de garantie dat er kleine hoeveelheden van de stuifmeelpollen van de plant inzitten, waarop je allergisch reageert.

Gebruik volop bio-groenten en fruit

Bio-groenten en -fruit bevatten 20 à 40 procent meer antioxidanten dan hun reguliere tegenhangers. Daarom dat ze beter helpen om hooikoortsklachten af te weren. Verder is het zo dat groenten en fruit topleveranciers zijn van vitamine C en bioflavonoïden, die de vrijstelling afremmen van histamine uit mestcellen, een belangrijke trigger van allergische verschijnselen. Tenslotte zorgt het feit dat bio-landbouwgewassen vrij zijn van pesticiden en het zware metaal cadmium, er ook voor dat het immuunsysteem minder overbelast wordt en minder snel neigt naar overgevoeligheidsreacties.

Accentueer de bronnen van quercetine

Een aantal studies tonen aan dat wie het meest consumeert van het bioflavonoïde quercetine, het minst last heeft van hooikoortsklachten: door de histaminesecretie af te remmen. Consumeer daarom veel:

Appels, knoflook en uien (vooral rode uien zijn rijk aan quercentine in de buitenste ringen)
Peterselie, sperziebonen en koolsoorten
Citrusvruchten en bessen
Groene thee

Zorg voor voldoende zwavel

Hoe meer organische zwavel in de voeding, hoe minder het immuunsysteem overmatig reageert. Zwavelbronnen verminderen onder meer via gluthation allergische en ontstekingsverschijnselen. Zorg daarom voor voldoende inname van koolsoorten, waterkers, radijzen, rammenas, mierikswortel. Ook uien, knoflook, prei, bieslook en daslook. Bronnen van kwaliteitseiwit zoals bio zure zuivel, bio-eieren en bio-gevogelte.

Consumeer meer omega-3-vetzuren

Een beter balans omega-3-omega-6 in ons lichaam tempert ontstekingsverschijnselen. Vooral koudgeperste perillaolie is een aanrader, alsook koudgeperste lijnzaadolie, pompoenpitten(olie), chiazaad(olie) en walnoten(olie). Ook groene groenten zoals postelein, peterselie en veldsla en vette vis zoals sardines, makreel, ansjovis, haring…

Zorg voor voldoende zink en selenium

Zink en selenium zijn de twee belangrijkste mineralen voor een goed functionerend immuunsysteem.

Goede zinkbronnen zijn noten en zaden, peulvruchten, met mate bio-kwaliteitsvlees en -gevogelte, vette vis, ei, tarwekiemen, quinoa en paddenstoelen.

Selenium haal je vooral uit paranoten, zonnebloempitten, vis, bio-gevogelte, en -eieren en -op voorwaarde dat ze op een seleniumrijke bodem werden gekweekt – volle granen, tarwekiemen, knoflook, ui-achtigen, broccoli, soja en linzen, noten en zaden.

Ook nuttige voedingsmiddelen:

Bronnen van carotenen: alle groene groenten wortelen, pompoen, papaja, mango, abrikozen

Gefermenteerde voedingsmiddelen, die de darmflora versterken en de immuniteit verbeteren, zoals gefermenteerde zuivel, melkzure groenten, tempeh, natto

Paddenstoelen, champignons, shitake

Voedingsbronnen van vitamine D3, het belangrijkste vitamine voor een goed werkend immuunsysteem: vette vis, eidooier, boter, lever, paddenstoelen

Best te vermijden voedingsmiddelen:

Alle bronnen van suiker zoals snoep, frisdrank, chocolade…

Alle geraffineerde witmeelproducten zoals brood, koek, gebak, pasta

Alcohol en overmaat aan koffie

Alle bewerkte vleeswaren zoals charcuterie, worst, ham, spek, vleessalades, margarines

Alle industriële vetbereidingen zoals geraffineerde oliën, geharde vetten, margarines

Alle oliën met meervoudige vetzuren die een verhittingsproces ondergingen zoals bakken, braden en frituren

Elk voedingsmiddel waarvan je ondervindt dat het de allergische verschijnselen verergert. Een goede leidraad hierbij is het bloedgroependieet van Dr. Peter d’Adamo.

Een overmaat aan voedingsmiddelen die rijk zijn aan histamine of de vrijstelling van histamine in de hand werken zoals verwerkte vleeswaren, zuurkool, sojasaus, azijn, pickles, mayonaise, olijven, ansjovis, sardines, sinaasappelen, tomaten, kaas, rode wijn, champagne, bier, chocolade

Een overmaat aan koolhydraten: benadruk meer eiwitten en vetten van goede kwaliteit

Overdreven gebruik van zout, peper, mosterd en kerrie

Alle voedingsmiddelen met kleur-, geur-, smaak- of bewaarstoffen, conserven, ingemaakte voeding.

Bron: BioGezond.

De vitaliteit van voeding
Waarom niet eens paksoi?

'Onze natuurlijke garantie voor een gezonder leven'

Bio - puur genieten