fbpx Bioplaza - beter natuurlijk

Bioplaza

Ringlaan 212, 3900 Pelt (B)
Vragen? Bel 011 66 32 37 of mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zoek
Search - Easy Blog
Search - Categories
Search - Contacts
Search - Content
Search - News Feeds
Search - Tags

Nieuws - Blijf op de hoogte van ontwikkelingen op vlak van gezonde voeding

  • Home
  • Nieuws
  • Stevia onterecht afgerekend op de negatieve effecten van kunstmatige zoetstoffen

Bioplaza - nieuws

Nieuws over gezonde voeding en blijf op de hoogte van wat er leeft bij Bioplaza.

Stevia onterecht afgerekend op de negatieve effecten van kunstmatige zoetstoffen

Stevia onterecht afgerekend op de negatieve effecten van kunstmatige zoetstoffen

Wie bewust met voeding bezig is, weet dat kunstmatige zoetstoffen, voorop aspartaam en sucralose, helemaal niet zo veilig zijn als wordt beweerd. Nadat de miljardenindustrie die deze middelen produceert, jarenlang alle mogelijke schadelijke nevenwerkingen glashard ontkende, verschenen de laatste jaren goed onderbouwde studies met zorgwekkende conclusies en die blijken eindelijk door te dringen tot het grote publiek.

Een meta-analyse van niet door de industrie gesponsorde, langlopende observatiestudies uit 2017 besloot dat het gebruik van kunstmatige zoetstoffen geassocieerd was met o.a. een grotere kans op overgewicht, diabetes type 2, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Die gewichtstoename was al zeer merkwaardig, want kunstmatige zoetstoffen worden vooral naar voor geschoven als afslankmiddel, maar het hoger risico op ernstige degeneratieve ziekten was uiteraard nog erger. In 2019 concludeerde een studie met meer dan 80.000 vrouwen dat minstens tweemaal daags kunstmatige zoetstoffen gebruiken de kans op beroerte met 31% verhoogde, en bij overgewicht zelf verdubbelde. Vorig jaar besloot een observatiestudie op meer dan 100.000 mensen dat het gebruik van kunstmatige zoetstoffen geassocieerd was met globale toename van het risico op kanker met 13%. Aspartaam zorgde zelfs voor een toename van het risico op borstkanker met 22%.
Helaas proberen de producenten van kunstmatige zoetstoffen – met behulp van media en gesponsorde wetenschappers – nu ook de steviosiden uit stevia in hun val mee te sleuren. Waarom is dit volkomen onterecht? In tegenstelling tot de kunstmatige en totaal niet in de voorkomende aspartaam en sucralose, zijn steviosiden:

  • Gewoon een extract uit een plantje dat al duizenden jaren in Zuid-Amerika zonder probleem geconsumeerd werd.
  • Volkomen veilig, wat werd geconcludeerd door uiterst strenge studies (o.m. door Prof. Em. Jan Geuns), die destijds jammer genoeg niet aan aspartaam en sucralose werden opgelegd voor hun toelating.
  • Stabiel bij verhitting (aspartaam helemaal niet!).
  • In hogere (helaas niet toegelaten) doses zelfs een goed middel om hoge bloeddruk en – bloedsuikerspiegel te verlagen.

Uiteraard zijn steviosiden ook geen wondermiddel tegen overgewicht: daar blijft voeding de belangrijkste maatregel. Ook komt de zoete smaak ervan niet in alle voedingsmiddelen even goed tot zijn recht; de beste smaak wordt ons aangeleverd door rebaudioside A 98%.

Bron: Biogezond Juni 2023 pag. 21

Wat doen tegen spierkrampen 's nachts?
September: Weleda-actiemaand!

'Onze natuurlijke garantie voor een gezonder leven'

Bio - puur genieten