Tips voor een positieve instelling
We leven nu eenmaal in een jachtige en prestatiegerichte maatschappij waarbij een immense informatiestroom ons dagelijks overspoelt. Hierdoor nemen we vaak een verkeerde levensstijl aan en hebben we te maken met diverse problemen en tegenslagen die ons overkomen.
Deze factoren liggen mee aan de basis van het feit dat minstens 20% van de vrouwen en 10% van de mannen ooit in hun leven te maken krijgen met een zekere vorm van depressiviteit. In dit artikel willen we graag even de belangrijkste tips op een rijtje zetten om neerslachtigheid en depressiviteit om te buigen tot een positieve instelling.
6 tips met betrekking tot je levensstijl
1. Beweeg meer, doe aan sport
Wie regelmatig aan lichaamsbeweging doet, loopt minder kans op depressiviteit. Door te bewegen verhoogt het gehalte van serotonine en dopamine in de hersenen, waardoor we positiever gaan denken en ook meer ontspannen zijn. We kunnen meer genieten van de kleine dingen in het leven.
2. Kom meer buiten, geniet verstandig van de zon
Onze westerse levensstijl heeft er samen met de industrialisatie voor gezorgd dat we veel minder dan onze voorouders buiten komen. Hierdoor krijgen we minder zuurstof binnen en maken we ook veel minder vitamine D aan. Een te lage bloedspiegel aan vitamine D verhoogt de kans op depressiviteit en verhoogt ook de kans op de “winterblues” tijdens de donkere dagen van het jaar.
3. Doe aan buikademhaling
Buikademhaling, waarbij we het middenrif gebruiken en de buik tijdens de inademing doen uitzetten, helpt om stressgevoelens te verminderen.
4. Kies de gepaste “Mind-Body Intervention”
Wanneer je “Mind-Body Intervention” onder leiding van een professional toepast en wanneer de methode gevonden wordt die het best bij je past, kan dit helpen om positief in het leven te staan. Yoga kan bijvoorbeeld duidelijk het niveau van het stresshormoon cortisol verlagen en kunnen yoga, tai chi en mindfulness het ontstekingsniveau (dat mee aan de basis van depressiviteit ligt) in het lichaam helpen verlagen.
5. Beperk elektrosmog
We voelen het niet maar toch krijgt ons lichaam voortdurend af te rekenen met elektromagnetische straling of “elektrosmog”. Elektrosmog belast het zenuwstelsel. Hierdoor komen we minder tot rust en gaan we negatiever denken. Beperk daarom je tijd op GSM, smartphone, computer en gameconsoles of voor de TV,… tot het minimum en probeer ze zo vaak als mogelijk te onderbreken met enkele minuten lichaamsbeweging. Vermijd elektrosmog zoveel mogelijk het laatste uur voor het slapengaan.
6. Slaap voldoende, neem op tijd ontspanning
Het belang van een gezonde slaap kan niet voldoende benadrukt worden. Een gezonde slaap heeft een herstellende en recupererende functie op zowel mentaal als fysiek vlak. Voldoende “droomslaap” op REM-slaap (Rapid Eye Movement) onmisbaar voor een optimaal geestelijk welbevinden.
Voedingsaanpassingen
Uiteraard bestaat er een verband tussen de kwaliteit van onze voeding en onze geestelijke gezondheid. Het Mediterrane dieet is de voedingswijze waarvan het best is aangetoond dat ze de kans op neerslachtigheid vermindert. Het Mediterrane dieet bestaat vooral uit het eten van verse groenten en fruit, noten, volle granen, ongeraffineerde olijfolie, gefermenteerde melkproducten, vette vis en af en toe een eitje. Deze voedingsmiddelen zijn vooral rijk aan antioxidanten, magnesium, vitamines B, volwaardig eiwit en omega-3-vetzuren. Dit zijn de belangrijkste voedingsstoffen voor een gezond zenuwstelsel. Wanneer deze voedingsmiddelen ook nog geconsumeerd worden in een ontspannen sfeer, met occasioneel een glaasje rode wijn, dan kunnen ze nog meer bijdragen tot een ontspannen en positieve ingesteldheid. We kunnen dus stellen dat een voedingswijze met voldoende variatie en die enkel gebruikt maakt van ongeraffineerde en onbewerkte voedingsmiddelen de mentale gezondheid verbetert.
Eén van de hoofdoorzaken waarom in deze tijden steeds meer mensen gestresseerd en somber zijn, is het feit dat de westerse voeding sterk bewerkt en verarmd is en ook teveel storende stoffen bevat. De grootste boosdoeners die we best volledig schrappen zijn suiker en industriële vetten. Suiker is een rover van voor de hersenfuncties zeer belangrijke voedingsstoffen magnesium en vitamines B. Industriële vetten zijn dan weer arm aan de voor de hersenen zeer belangrijke vitamine E. Ze bevatten heel vaak ontsteking veroorzakende transvetzuren en zenuwcel beschadigende peroxiden, zoals vrije radicalen. Ze zijn vooral terug te vinden in geraffineerde oliën, vetbereidingen, sauzen, dressings, industrieel gebak, junk food en bewerkte vleeswaren zoals charcuterie. Beperk ook zoveel mogelijk alcoholgebruik en probeer om maximaal 3 koppen koffie per dag te drinken. En nog een belangrijke om te onthouden: light frisdranken zijn nog slechter voor de stemming dan gesuikerde frisdranken!!
Nuttige planten
De plant waarom het meest een antidepressieve werking is aangetoond, is Sint Janskruid of Hypericum Perforatum. Helaas mag een Belgisch voedingssupplement daarvan niet de werkzame dosis aanvoeren. Ook mag Sint Janskruid niet gebruikt worden in combinatie met heel wat medicijnen waardoor ze in de praktijk minder ingezet wordt. Daarom is de best inzetbare plant bij depressiviteit, die zelfs met antidepressiva gecombineerd mag worden, de crocus sativus of de stampers van de saffraan. Saffraan beschermt de zenuwcellen tegen vrije radicalen en verhoogt de voor de stemming zo belangrijke zenuwsignaalstoffen serotonine en dopamine. Een goed, kwaliteitsvol en correct saffraanextract werkt minstens even goed als antidepressiva, maar heeft geen bijwerkingen zoals antidepressiva. Ook bestaan er planten die ervoor zorgen dat we beter met druk kunnen omgaan en die neerslachtige gevoelens door stress helpen afnemen. Hierbij denken we vooral aan Rhodiola of rozenwortel (Rhodiola Rosea) en Ashwagandha of Indiase ginseng (Withania Somnifera).
Nuttige voedingsstoffen
Een heel nuttig voedingssupplement bij neerslachtigheid is een kwaliteitsvol (!) visoliepreparaat dat per dag minstens 1 gram EPA aanvoert. Deze mogen zeker in combinatie met antidepressiva gebruikt worden. Ze verminderen de ontstekingsfactor in de hersenen die mee aan de basis ligt van depressiviteit. Hetzelfde geldt ook voor de zeer waardevolle combinatie van magnesium en vitamines B. Deze werken niet alleen kalmeren en slaapbevorderend, ze bevorderen ook de aanmaak van serotonine en dopamine. Twee belangrijke zenuwsignaalstoffen voor de stemming. Kies wel steeds voor een goed opneembare magnesium zoals magnesiumbisglycinaat of magnesiumcitraat en neem enkel genoegen met een vitamine B-complex dat bioactieve, direct werkzame vormen bevat.
Bron: Biogezond Februari 2019 pag. 18-20.